Medya Konuları

Medya Konuları

Üst Kısım Reklam Alanı

Vücut Geliştirme ve İnsan İlişkisi


Vücut geliştirmenin kaba bir spor olduğunu düşünenler varsa öncelikle bu kanıyı değiştirmeye çalışalım çünkü durum bundan çok farklı. Vücut geliştirme sporu aslında insanın fiziksel gelişimi kadar zihinsel gelişiminde de etkilidir. Atatürk’ün de dile getirdiği gibi sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Dolayısıyla bir insanın sporla ilgilenmesi vücudunu fiziksel olarak geliştirmesi kişinin zihinsel gelişiminde de etkilidir. Günlük hayatın getirdiği stres ve yorgunluğu spor salonlarında atıp rahatlayan pek çok kişi bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Son senelerde ülkemizde de oldukça popülerleşen vücut geliştirme diğer bir deyişle body building en çok tercih edilen spor alanlarından biridir. Tabi ki dünya da çok büyük örnekleri olan bu spor sadece salonlarda ağırlık kaldırmakla ilgili değildir. Tam anlamıyla bireyin hayatını düzene sokması ve hangi yemeği ne zaman yiyeceği, ne kadar yiyeceği, ne kadar uyku uyuması gerektiği ve ne kadar spor yapması gerektiği ile ilgilidir. Kısacası vücut geliştirme sporunun içeriği çok daha kapsamlıdır. Bu durumu da şöyle netleştirebiliriz; vücut geliştirmeye ilk defa başlayacak kişi öncelikle kendi vücut yapısını, kilosunu, boyunu ve anatomisini bilmelidir. Bunun yanı sıra kendine bir hedef koymalıdır ve bu hedefe yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Ağırlıkları salonda rastgele kaldırmanın bu sporla bir ilgisi yoktur. Her şeyin bir sebebi vardır. Profesyonel birinden yardım almak en mantıklısıdır. Çünkü sadece antrenman programı yetmez. Hareketlerin doğru yapılması, yemek programının ve düzeninin belirlenmesi, bu programların ne kadar süreceği gibi planlamalar bu sporun bir parçasıdır. Hatta bu sporda yemek programı ve düzeni antrenmanlardan daha önemlidir. Çünkü vücut gerekli besinleri yani vitamin ve protein çeşitlerini yeterince alamazsa ne kadar antrenman yapılırsa yapılsın gelişim minimumda olacaktır. Bu durumda yorgunluk ve zaman kaybı artacak sonuç kişiyi tatmin etmeyecektir. Dolayısıyla yemek bu sporun en önemli parçasıdır. Detaylı bilgi için Guncelkafa.com’ da yer alan “Vücut Geliştirmede Beslenmenin Önemi” isimli makalemi okuyabilirsiniz.

Vücut Geliştirmede Besin Takviyeleri (Supplementler)

Öncelikle “supplement” olarak tabir edilen besin takviyeleri genelde pek çok sporun içerisinde yer alır. Futbol, kickboks, basketbol, yüzme gibi… Ancak toplumda sadece vücut geliştirme ile ilgilenenlerin kullandığı ürünler olarak algılanır. Peki bu ürünler ne işe yarar ? Türkçesiyle besin takviyesi olarak adlandırılan bu ürünler kendi içerisinde çeşitlere ayrılır. Bunlar arasında en çok bilinenleri protein tozları ve amino asit takviyeleridir. Sporcular günlük beslenme programlarıyla karşılayamadıkları protein ihtiyaçlarını bu takviyelerle elde ederler. Sporcunun günlük protein ihtiyacı kilosuna, boyuna ve antrenman programına göre değişkenlik gösterir. Daha derine inmeden önce kısaca protein ve amino asit terimlerinin ne olduğunu açıklayayım. Protein hücrenin yapıtaşıdır. Amino asitte proteinin yapı taşıdır.Vücutta proteinler hücre içi oksijen taşımacılığından hücre gelişimine kadar pek çok farklı görevler üstlenir. Dolayısıyla bir sporcunun protein takviyesi kullanması gelişim sürecini hızlandıracaktır.

Protein Tozları Yararlı Mı Zararlı Mı ?

Aslına bakarsanız bu soru kişinin kendi içerisinde sonuçlandıracağı bir tartışmanın kapısını açıyor. Çünkü bu tarz supplementler kullanmadan vücut gelişimi belli bir yere kadar gelir. Daha sonrası için takviye gereklidir. Bu durumda akıllara “Hedefin nedir ?” sorusu geliyor. Eğer hedefiniz yüksekse ve gözünüz karaysa takviye kullanmanız gerekir. Protein tozları vücuttaki kas hücrelerinin ihtiyacı olan protein miktarını karşılayacaktır. Bu durum doğal olarak kas gelişimini arttıracak ve hızlandıracaktır. Kas kütlesi artacağı için vücuttaki yağ oranı düşecektir. Ayrıca protein tozlarının içerisinde bulunan BCAA ve GLUTAMINE takviyeleri vücutta yağ yakımını ve kas inşasını destekleyecek bununla birlikte katabolizmayı yani kas yıkımını önleyecektir. Ancak proteinlerin belli aralıklarla ve belli limitlerde alınması gerekir. Aşırıya kaçtığınızda karaciğeriniz ve böbrekleriniz haddinden fazla yorulacaktır. Ek olarak kalpte bir kastır. Dolayısıyla kalbin bu ürünlerle büyüme veya olumsuz etkilenme gibi bir durumu söz konusu olabilir. Profesyonel kişilerce tavsiyeler alıp ürünleri kullandığınız sürece doktora görünmenizde fayda var.
Bunun yanı sıra supplementler de amaçlarına göre kendi içerisinde gruplara ayrılır. Supplementeler sadece kas gelişimini desteklemek için değil yağ yakıcı olarak zayıflamak amaçlıda kullanılmaktadır. Yağ yakıcı olarak en çok bilinen supplement L-Carnitine’dir.
L-Carnitine : L-Carnitine’lerin görevi yağ taneciklerini kas hücresi zarından kolayca geçirerek yağın yandığı ve enerjiye dönüştüğü hücre enerji santraline taşımaktır. L-Carnitine yağın yakılmak üzere mitokondri denilen fabrika benzeri yapıya atılmasını sağlar ve yağlar bu fabrika benzeri yapıda yakılırlar.
L-Carnitine önerilen miktarlarda alındığı sürece sorun teşkil etmez ancak aşırıya kaçıldığında bağırsak bozukluğu, bulantı, kusma, mide kasılması ve böbrek yetmezliği gibi sorunlara yol açabilir. Maksimum 2 ay kullanılmalı ve ara verilmelidir. Supplementler ile ilgili bu bilgiler genelde merak edilen konulardı. Böylece kısmen de olsa akıllardaki soru işaretlerini gidermiş olduk.
Bu sporla ilgilenen, efsane olan isimler ve şampiyonlara baktığımızda genel olarak çoğu supplement kullanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Alt Kısım Reklam Alanı