Yani yıllarca A diye bildiğimiz bir şeyin aslında B ya da C olduğunu öğrenmemiz durumu. Bir gerçek hakkında büyük bir yanılgıya düşme olarak da tanımlanabilir. Peki, Mandela ismi etkisi nereden geliyor ve Mandela etkisi nedir. Bu yanılgı durumuna bu ismi veren Fiona, bunu şu şekilde açıklıyor. 1980 yılında hapse atılan Mandela hakkında, o dönemde hapishanede öldüğü yönünde haberler çıkıyor ve insanlar onu öldü olarak kabul ediyorlar. Ta ki Mandela 2013 yılının sonunda gerçekten ölene kadar. İnsanlar birbirlerine ya da kendilerine ‘’ya hu Mandela 1980’de zaten ölmemiş miydi?’’ o zaman anlaşılıyor ki insanlar büyük bir yanığı içindeydiler. Öldü sandıkları bir insan aslında yaşıyordu ve ölmemişti. İşte, Mandela etkisi ismi bu şekilde ortaya çıkıyor. İnsanlığın yanılgı durumunda olması halidir. Ondan sonra insanlar bu etkinin görüldüğü durumları incelemeye başlıyorlar. Acaba başka nelerde Mandela etkisi vardı.
Monopoly Oyunu Üzerindeki Mandela Etkisi
Mandela etkisi Monopoly üzerinde şu şekilde bulunmaktadır. İnsanlar Monopoly oyununun maskotu olan yaşlı ve bıyıklı ihtiyarın bir gözünde tek çerçeveli ve zincirli bir gözlük olduğunu iddia ediyorlar. Ama gerçek çok farklı görünüyor. Bu maskotun gözünde hiçbir zaman gözlük olmamıştır.
Mickey Mouse Karakteri Üzerindeki Mandela Etkisi
Aşağı yukarı hepimiz Mickey isimli çizgi film kahramanı farenin pantolonunun bir askısı olduğunu hatırlarız. Hatta bunu net şekilde ifade edenlerimiz de olacaktır. Ama gelin görün ki Mickey isimli arkadaşımızın pantolonun da hiçbir zaman pantolon askısı olmamıştır. Bu da insanlık olarak düştüğümüz büyük yanılgılardan biri.
Tolga Abi ve Hugo İkilisi Üzerindeki Mandela Etkisi
Televizyon da Tolga Abi tarafından sunulan ve çocukların telefonla bağlanarak oynadığı Hugo oyununu hepimiz biliriz. Bu oyunda yaşanan bir olay da tam bir Mandela etkisi örneği, programa bağlanan bir izleyicinin tolga Abi ve Hugo’ya küfür ettiğini hepimiz biliyoruz. Ama Tolga Abi bunun tam tersi olduğunu, aslında böyle bir olayın hiç yaşanmadığını iddia ediyor. Biz tam tersine inansak da ortada hiçbir görüntü kaydı olmayan bu olayın bir yanılgıya dönüştüğünü görüyoruz.
Bunlar gibi sabit gerçekler hakkında büyük yanılgılara düşme adına Mandela etkisi denmesine örnek verilebilecek birçok konu olduğu muhakkak. Yalnız, şimdilik en bilinenleri vermek yeterli olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder