Medya Konuları

Medya Konuları

Üst Kısım Reklam Alanı

Günlük hayatta çok sık olmasa da ara ara duyduğumuz "Manipülasyon" kelimesi ile ilgili merak edilenlere yanıt vereceğimiz bu konuda "Manipülasyon Nedir ?" sorusunun cevabını açıklayacağız.

manipulasyon

Televizyon ekranlarında genelde haber ve tartışma programlarında veya sohbetlerde duyduğumuz manipülasyon kelimesi kendi içerisinde çeşitlere ayrılmaktadır. Ancak sözlük anlamı bireyleri kendi istekleri olmadan yani istem dışı etkileyerek yanıltmak veya yönlendirmektir.

Borsada Manipülasyon : Olmayan bir şeyi olmuş gibi lanse ederek bu durumdan rant elde etmeye çalışmaktır.

SPK'ya Literatüründe Manipülasyon : Kısaca arz ve talebi etkileyerek aktif bir piyasa varmış gibi göstermektir.

Manipülasyon tür olarak 2'ye ayrılır. "İşlem Bazlı Manipülasyon" ve "Bilgi Bazlı Manipülasyon" olarak iki başlık altında açıklanır. Günlük hayatta kullanılan bir teknikte Psikolojik Manipülasyon'dur. Örnekle açıklayacak olursak Psikolojik Manipülasyon bir kişinin suratına kapıyı çarpmak olarak gösterilebilir. Suratına kapıyı kapattığınız kişi kendi içerisinde çelişkiye düşecektir. Acaba bana kırgın mı yanlış bir şey mi yaptım vs. gibi.

Manipülasyon yapan kişilere de Manipülatör denir. İnsanların algısını yönlendirmeye çalışan kişidir. Genelde sihirbazların yaptığı şey de budur aslında. Sihirbazlar oyunlarında seyirciyi manipüle eder. Böylece asıl olan farklı bir anlam kazanır. Manipülasyon ile ilgili aklınıza takılan unsurlar varsa bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Alt Kısım Reklam Alanı